TOIMINTASUUNNITELMA 2024
Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt, jotka määrittävät yhdistyksen tarkoituksen (4§) ja toimintamuodot (5§).
Yhdistyksen tarkoituksena on Raamattuun pohjautuen ja ekumeenisessa hengessä edistää sellaisen elämänmuodon etsimistä ja toteuttamista, joka perustuu koko luomakunnan yhteyteen, ihmisen ja luonnon tasapainoiseen vuorovaikutukseen, lähimmäisvastuuseen, keskinäiseen jakamiseen ja huolenpitoon sekä elämäntapojen yksinkertaisuuteen.
Vuoden 2024 toiminnan painopisteinä on yhdistyksen ydintoimintojen selkiyttäminen ja vahvistaminen, jäsenistön aktivointi niiden toteuttamiseen sekä yhteisöjen, erityisesti Ukinrannan talon ja yhteisön tukeminen. Yhdistys tarjoaa alustan myös jäsenten ja vastuunkantajien uusille avauksille Sinapinsiemenen ja Taizén hengessä.
Yhdistyksen ydintoiminnat
Jäsenlehdessä jäseniä kutsutaan säännöllisesti mukaan toimintaan. Sitä varten yhdistyksellä on useita työryhmiä. Jäseniä kannustetaan liittymään näihin olemassa oleviin työryhmiin, joita hallituksen jäsenet koordinoivat. Näiden toimintojen mahdollistamiseksi Sinapinsiemen ry. on olemassa.
Kustannustoiminta ja kirjakauppa
Yhdistys ylläpitää pientä myymälää Ukinrannassa ja verkkokauppaa. Siellä myydään kirjoja, musiikkia, lahjatavaroita ja muuta materiaalia, jotka liittyvät yhdistyksen tarkoitukseen ja toimintaan. Kirjakaupan kirjoja nostetaan säännöllisesti esiin yhdistyksen lehdessä ja verkkoviestinnässä. Kirjamyynnin toimintaa kehitetään edelleen eteenpäin.
Selvitetään käännösmahdollisuuksia Taizén yhteisön julkaisujen suhteen.
Tiedotus/Viestintä
Yhdistys toimii verkkosivujensa kautta sekä sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram). Niiden kautta yhdistys pyrkii tavoittamaan uusia ihmisiä mukaan toimintaan, erityisesti nuoria aikuisia, jotka olisivat potentiaalisesti kiinnostuneita yhdistyksen arvoista ja toiminnasta. Yhdistys toimii laaditun viestintäsuunnitelman mukaisesti pitäen samalla huolta siitä, että jäsenet tavoitetaan edelleen myös sosiaalisen median ulkopuolella.
Jäsenlehti
Yhdistyksen jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä varten on olemassa päätoimittaja, taittaja ja joukko säännöllisiä kirjoittajia. Lehden julkaiseminen on tärkeä yhdistyksen kanava kantaa vastuutaan kirkossa ja yhteiskunnassa. Lehdessä otetaan esille kirkossa, yhteiskunnassa ja maailmassa ajankohtaisia teemoja Sinapinsiemenen ja Taizen hengessä. Jäseniä kutsutaan säännöllisesti kirjoittamaan näistä aiheista, joista sovitaan yhdistyksen hallituksessa ja joita jäsenet voivat ehdottaa. Lehti on myös linkki jäsenistöön ja toimii yhdistyksen virallisena informaatiokanavana.
Kansainvälinen diakonia
Yhdistys jatkaa kansainvälisen diakonian toimijana vuosia kestäneiden yhteyksiensä kautta. Se kerää varoja Intian kummilapsitoimintaan Education Sponsorship Programme -ohjelman (ESP) kautta. Intian yhteyshenkilönä on Fr. Anthony Pitchai SJ
Sinapinsiemenen entisen stipendiaatin Karong Thanghao Komin ja hänen perustamansa Kiitos Inn-oppilaskodin virallinen tuki Intian Manipurissa päätettiin lopettaa kevään 2023 vuosikokouksen päätöksellä. Keräystilille kertyneet varat käytetään Komin ohjeiden mukaan niin kauan kuin niitä riittää, tavoitteena erityisesti tuen kohteena olevien köyhien lasten ja nuorten koulutuksen tukeminen. Komin ja Manipurin kaaokseen syöksyneestä tilanteesta tiedotetaan edelleen jäsenille yhdistyksen viestintäkanavien kautta. Epävirallista ystävätukea Komille koordinoi Sinapinsiemenen jäsenten perustama tukiryhmä.
Kevään vuosikokous päätti myös, että yhdistys liittyy Dalitien solidaarisuusverkoston (DSNFi) Nepalin hankkeisiin erityisesti uusien tukijoiden mukaan saamiseksi. Tähän ei haeta keräysluvan laajennusta, vaan yhdistys innostaa jäseniään liittymään verkoston omiin keräyksiin. Annamme verkostolle erityisesti viestintätukea.
Edellä mainittuja kansainvälisen diakonian ohjelmia tehdään tunnetuiksi yhdistyksen viestinnässä. Kummiohjelmia varten yhdistyksellä on kummisihteeri, joka vastaa tuen lähettämisestä kohteisiin Intiassa ja yhteydenpidosta tukijoihin Suomessa.
Rahankeräyslain virallisten ohjeiden mukaisesti syksyn vaalikokouksessa 25.11.2023 on hyväksyttävänä seuraava kummityön vuoden 2024 toimintasuunnitelma, joka on toimitettu arpajaishallinnolle.
“Keräys jatkuu kuukausilahjoittajien turvin. Pyrimme hankkimaan uusia lahjoittajia jakamalla tietoa lahjoitustyöstä ja -kohteista mm. Sinapinsiemen ry:n verkkosivuilla.
Kerätyt varat käytetään oppilaiden ruokailu-, vaatetus-, asumis- ja koulutarvikekustannuksiin Education Sponsorship Programmen (ESP) oppilaitoksissa Gujaratissa Intiassa.
Tavoite vuodelle 2024 on saada lahjoituksia 10 000 euroa. Keräyskuluiksi vuodelle 2024 arvioidaan 1 000 euroa.”
Retriittitoiminta
Yhdistys tukee elämänmuotoonsa liittyvää yksinkertaisuutta edistämällä hiljaisuuden viljelyä retriittien järjestämisen kautta. Vuoden aikana yhdistys järjestää 2-4 retriittiä. Ukinrannassa järjestetään päiväretriittejä ja avoimia hiljaisuuden iltapäiviä.
Taizé-yhteydet
Yhdistys tiedottaa Taizé-henkisestä toiminnasta ja matkoista Ranskan Taizé-yhteisöön ja sen järjestämiin tapahtumiin, sekä rohkaisee jäseniään järjestämään matkoja Taizén yhteisöön. Sinapinsiemen toimii myös yhteydenpitäjänä niiden suomalaisten kesken, jotka ovat saaneet vaikutteita Taizen ekumeenisesta yhteisöstä.
Ekumenia
Rekisteröitynä yhdistyksenä Sinapinsiemen voi nimetä edustajansa Suomen Ekumeeniseen neuvostoon ja sen jaostoihin. Heitä kutsutaan tuomaan yhdistyksen toimintaan virikkeitä ja haasteita, joihin tarttua ja joista keskustella yhdistyksen tiedotuskanavissa, erityisesti jäsenlehdessä. Vuonna 2024 yhdistyksen edustajia ovat Kaisa Mäkelä-Tulander ja Aki Rogel (yhteiskunnallisten kysymysten jaosto), Saija Kainulainen (yhdenvertaisuusjaosto), Noe Tulander ja Linnea Pernu (nuorisojaosto) sekä Tiina-Susanna Hirvonen ja Soili Juntumaa (paikallisekumeeninen jaosto). Yleiskokousedustaja Kristiina Kallisen tilalle valitaan hallituksen kokouksessa tammikuussa 2024.
Postikortti
Yhdistys laatii ja painattaa yhdistystä mainostavia postikortteja, joihin painetaan näkyviin yhdistyksen arvot ja viestintäkanavat.
Jäsenistön aktivointi
Sinapinsiemenen tarkoituksena on tarjota mahdollisuus kaikille jäsenille aktiiviseen toimintaan yhdistyksessä. Tämän edellytyksenä on hyvä tiedonkulku hallituksen ja jäsenten välillä sekä jäsenten aktiivisuus.
Tiedon tuottaminen ja levittäminen
Tämän tarkoituksen mukaisesti jäseniä pyritään saamaan mukaan yhdistyksen ydintoimintojen toteuttamiseen. Sen lisäksi yhdistys rohkaisee jäseniään tuottamaan ja jakamaan informaatiota yhdistyksen tarkoituksenmukaisesta elämänmuodosta, erityisesti teemasta Oikeudenmukaisuus, rauha ja luomakunnan eheys (ORLE). Tätä tietoa jäsenet voivat levittää yhdistyksen jäsenlehdessä, kotisivuilla, sosiaalisessa mediassa ja kustannustoiminnassa. Tiedotuskanavien kautta jäsenet voivat seurata yhdistyksen tapahtumia ja osallistua toimintaan kommentoiden sekä ideoiden.
Tapahtumien järjestäminen
Yhdistys rohkaisee jäseniään järjestämään yhdistyksen nimissä paikkakunnillaan vaihtoehtoista elämäntapaa käsitteleviä tilaisuuksia ja järjestämään Taizé-henkisiä rukoushetkiä yhteistyössä paikallisseurakuntien ja yhteisöjen kanssa.
Sääntömääräisten kokousten yhteydessä järjestetään seminaari jostain ajankohtaisesta Sinapinsiemenen hengen mukaisesti teemasta. Keväällä pidettävän kokouksen ympärille muodostetaan suurempi Sinapinsiemen-tapahtuma, jonka teema ja toteutus suunnitellaan yhteistyössä yhdistyksen toimijoiden sekä yhteistyötahojen kanssa. Tapahtuma suunnataan erityisesti nuorille aikuisille, etsijöille, kyselijöille ja kaikille keskeneräisille. Toiminnassaan yhdistys noudattaa turvallisen tilan periaatteita.
Yhteisöjen tukeminen
Sinapinsiemenen oma yhteisö
Yhdistys tukee Kangasalla olevaa Ukinrannan yhteisöä ja mahdollistaa sen toiminnan. Ukinrannan yhteisö toteuttaa yhdistyksen tavoitteita pitämällä säännöllisiä rukoushetkiä, olemalla avoin vieraille sekä yhdistyksen tapahtumille. Ukinrannan yhteisön muodostavat sen 4-7 jäsentä, jotka yhteisvastuullisesti jakavat yhteisön vastuutehtävät. Sinisessä talossa on jonkin verran majoitustilaa Ukinrannassa vierailevia varten. Ukinrannassa järjestettävistä tapahtumista vastaavat yhdistys ja yhteisö yhdessä.
Ukinrannan talo ja yhteisö
Ukinrannan toiminnan perustan muodostavat kolme päivittäistä noin puolen tunnin rukoushetkeä klo 8:30, 13 ja 20. Nämä ovat kaikille avoimia tiistaista lauantaihin. Kehitämme Taize-henkisiä rukoushetkiä sisällöllisesti ja kutsumme mukaan uusia rukoilijoita Ukinrantaan ja etäyhteyksien äärelle. Rukoilemme maailman hädänalaisten puolesta.
Vieraanvaraisuutta ja keskinäistä jakamista toteutetaan keskiviikon avoimien ovien illoissa ja tarjoamalla mahdollisuutta majoittumiseen ja vierailuihin.
Yhteisön voimavaroista huolehtiminen mahdollistaa vieraanvaraisuuden. Voimavaroista huolehtiminen tarkoittaa yhteisön keskinäisestä hyvinvoinnista ja jokaisen jäsenen henkilökohtaisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Taataan jokaiselle aikaa myös omille henkilökohtaisille asioille ja varataan aikaa yhteisön yhdessäololle.
Ukinrannan viihtyisyyttä ylläpidetään huolehtimalla talon siisteydestä ja alttarin somistamisesta. Huolehditaan asukkaille kuuluvista taloteknisistä asioista. Pihapiiri on jatkossakin kauniisti hoidettu ja pidetään huoli puutarhan marjamaista sekä pienestä hyötypuutarhasta.
Hiljaisuuden päiviä järjestetään omatoimisesti ja yhteisöjen pyynnöstä. Näitä suunnitellaan ja toteutetaan osana Sinapinsiemenen retriittitoimintaa. Sinappipensaan kätkössä -keskustelutilaisuuksia järjestetään aina innostuksen ja tarpeen mukaan. Perinteinen taizénkävijöiden päivä järjestetään jälleen pienen tauon jälkeen alkuvuodesta. Kangasalan seurakunnan kanssa järjestetään lähetystapahtumia. Pyrimme lisäämään muutenkin yhteistyötä paikallisseurakunnan kanssa. Tutkitaan mahdollisuutta perustaa Intiaan ja Nepaliin liittyvä opintopiiri.
Lisäksi Ukinranta tarjoaa kaikille sinapinsiemenille mahdollisuuden järjestää erilaisia tilaisuuksia esimerkiksi kontemplatiivisen valokuvauksen päiviä tai virsi- ja viini-iltoja.
Kutsutaan yhteisön lähiverkostoa mukaan: rukoilemaan, rakentamaan yhteisöllisyyttä ja palvelemaan eri tehtävissä.
Uudet yhteisöt
Yhdistys on avoin ottamaan yhdistyksen tarkoituksen mukaista elämänmuotoa eläviä yhteisöjä siipiensä alle ja yhteistyön piiriin.
Yhteyksien ylläpitäminen
Jäsenyydet muissa järjestöissä. Yhdistys on Kirkkopalvelut ry:n ja Hiljaisuuden ystävät ry:n jäsen sekä Suomen Ekumeenisen Neuvoston kumppanuusjärjestö ja edistää niiden kautta asiaansa. Yhdistyksen yleiskokousedustajana SEN:issä toimi kolmivuotiskaudella 2021–2023 Kristiina Kallinen. Yleiskokousedustaja vuosiksi 2024-2026 valitaan hallituksen kokouksessa tammikuussa 2024. Yhdistyksen edustajiksi vuosiksi 2023-25 on nimetty Kaisa Mäkelä-Tulander ja Aki Rogel yhteiskunnallisten asioiden jaostoon, Saija Kainulainen yhdenvertaisuusjaostoon, Tiina-Susanna Hirvonen ja Soili Juntumaa paikallisekumenian jaostoon sekä Noe Tulander ja Linnea Pernu nuorisojaostoon.
Yhteydet muihin toimijoihin ja järjestöihin. Yhdistys tekee yhteistyötä muiden yhteisöllisyyttä tukevien yhdistysten kanssa. Yhdistys pitää yhteyttä hiljaisuuden taloihin ja retriittejä järjestäviin tahoihin, Hiljaisuuden ystäviin ja Via Silentii-luostariyhteisöön sekä Fransiskaaniseen kolmanteen sääntökuntaan. Yhdistys luo yhteyksiä pyhiinvaelluksia järjestäviin tahoihin. Ukinrannan vuokranantajaan, Lähetysseuraan, pidetään yhteyttä säännöllisesti. Yhdistys luo yhteyksiä erityisesti Suomen Kristilliseen Ylioppilasliittoon, Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyöhön ja nuorten aikuisten työhön.
Yhteydet Suomen ev.lut-kirkkoon. Yhdistys pitää yhteyttä Kangasalan seurakuntaan, Tampereen seurakuntiin ja hiippakuntaan, Helsingin seurakuntiin ja hiippakuntaan sekä Kirkkohallitukseen. Yhdistys luo yhteyksiä ja ideoi yhteistyötä erityisesti Luottamuksen messuja järjestäviin seurakuntiin sekä Tampereen Vanhan kirkon messuyhteisöön.
Yhteydet ulkomaille. Yhteyttä pidetään erityisesti Intiassa olevaan ESP-ohjelmaan, Komiin Intian Manipurissa ja dalitverkoston kumppaneihin Nepalissa. Yhteyttä pidetään Taizén yhteisöön Ranskassa sekä anglikaanisiin fransiskaaniyhteisöihin.
Yhteydenpito jäsenistöön. Yhteydenpito jäsenistöön toteutetaan viestintäsuunnitelman mukaisesti. Jäsenistön kesken ja jäsenistölle viestitään seuraavien kanavien kautta: sähköposti, Facebook-ryhmä, Facebook-sivu, Instagram-tili, verkkosivut, jäsenlehti Sinapinsiemen. Yhdistyksen eri viestintäkanavia kehitetään ja markkinoidaan aktiivisesti.